In Eindhoven, tussen Eindhoven Airport en de A2 verrijst in de komende periode een campusconcept. Brainport Industries Campus (BIC), de plek waar hightech toeleveranciers samen leren, innoveren en produceren. In dit marktinitiatief delen deze bedrijven hoogwaardige faciliteiten, zoals clean rooms, flexibele productieruimtes, magazijnen en geavanceerde voorzieningen. BIC fungeert als icoon voor de hightech maakindustrie. Hier presenteren ze samen, als één showcase, waar BIC voor staat aan hun (inter)nationale klanten, medewerkers en bezoekers. BIC bestaat uit vijf clusters waarvan nu cluster één wordt gerealiseerd. Samen vormen deze clusters de Brainport Industries Campus.
BIC is een initiatief vanuit de Brabantse hightech maakindustrie. Voor de realisatie hiervan werken VolkerWessels onderneming SDK Vastgoed namens VOF BIC, de coöperatie Brainport Industries, de provincie Noord-Brabant, de gemeente Eindhoven en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij nauw samen. Niels Langenhuizen, ontwikkelaar bij SDK Vastgoed: "Dit wordt de plek die de hightech maakindustrie, de tweede pijler van de Nederlandse economie, naar een hoger niveau brengt. Er wordt samengewerkt op drie terreinen; mens, techniek en markt. Het is belangrijk om naast operationele perfectie ook goed talent aan te trekken. Binnen Nederland is een hardnekkig tekort aan technisch talent. Met BIC wordt een omgeving gecreëerd waar dit talent zich optimaal kan ontwikkelen. De ontwikkelingen in de maakindustrie gaan zo snel dat opleidingen zonder input van het bedrijfsleven achteropraken. Bedrijfsleven en onderwijsinstellingen van MBO, HBO tot Universiteiten werken hier samen."
"De toekomst speelt zich af in een hightech omgeving. Als je dat wilt laten zien, moet je wel positie hebben om dit te tonen. Binnen vaste kaders zoals traditioneel bedrijventerrein kan dit niet." aldus Langenhuizen. "De deelnemende bedrijven hadden een duidelijk beeld waar ze naar toe wilden met hun business, daarvoor willen ze samen verder. Alleen het beeld bij het vastgoed ontbrak. Daar kwamen wij aan zet om deze complexe opgave vorm te geven. Het was voor ons duidelijk dat het niet om standaard bedrijfshuisvesting ging, maar een bruisend ecosysteem waar een organisatie boven staat die dit faciliteert. Een organisatie die de deelnemende bedrijven ondersteunt en stimuleert in de initiatieven en ontwikkeling waarmee ze hun bedrijfsprocessen verbeteren. Daarbij spelen een markconforme huur en pay-per-use diensten mee in een passende oplossing. Je betaalt wat je nodig bent."
"In de campus bouwen we de fabriek van de toekomst," vertelt Karin Vissers, architect bij Vissers&Roelands. "Modulair, demontabel en flexibel. Een gebouw waarin samenwerking, efficiëntie, ontmoeting en logistieke optimalisaties zorgen voor een stevige positie van de deelnemers en een goede internationale concurrentiepositie. Door met een modulair systeem te werken met een eenduidig grit, hebben we een ruimtelijke functionaliteit bereikt waarin we met componenten en inbouwmodules zoals paviljoens, cleanrooms en facilitaire voorzieningen kunnen blijven "schuiven". Doorschuiven in clusters is mogelijk. Bedrijven kunnen binnen BIC blijven groeien, met behoud van ketenpartners en logistieke mogelijkheden."
Het atrium en campuspad verbinden de verschillende clusters met elkaar en loopt als levensader door de campus. Hier worden de shared facilities en innovaties gehuisvest. BIC is ook voor het publiek bereikbaar. Mensen kunnen in het atrium de verschillende processen volgen. Het atrium is de plek voor deze showcase, maar ook voor horeca, vergaderruimten, onderwijs en het biedt ruimte aan startups. Het atrium is naadloos verbonden met het campuspad en de omgeving via een verbrede en verhoogde entree waar een uitnodigende trap is gesitueerd. Het meest in het oog springende element is de entree met de ronde opening in het dak, die daglicht en zicht biedt in het gebouw.
Naast één van onze werkvoorbereiders zijn we voor dit project tevens op zoek naar een ervaren uitvoerder.
Iets voor jou? Neem contact op met Joost Vinkenvleugel via [email protected].