Het eerste slimme 'blauw-groene' dak ter wereld werd onlangs aangelegd op het Marineterrein in Amsterdam. Dit blauw-groene dak met de projectnaam: Smart Roof 2.0 voorkomt wateroverlast tijdens intense regenbuien. Het water wordt opgevangen en hergebruikt voor de beplanting. Ook koelt het dak de omgeving door de vergroening en verdamping van het water.
Een drainage-laag op het dak vangt regenwater op, wat via een slim systeem teruggaat naar de wortels van de planten. De meerderheid van het regenwater verdampt op deze manier en vermindert de overbelasting van het riool en wateroverlast. Het project krijgt een EU-subsidie van 4,8 miljoen euro.
10.000 Vierkante meter dak van corporatiewoningen op vier locaties in Amsterdam worden van deze daken voorzien. Dat zijn de Bellamybuurt, Geuzenveld, Oosterpark en Kattenburg. Deze buurten hebben een verhoogd risico op wateroverlast en schade bij extreme regenval. Ook zijn de daken daar aan vervanging toe.
De blauw-groene daken kunnen veel meer water opvangen dan gewone groene daken. Daardoor kunnen ze dus ook langer vocht verdampen als het heet en droog is. En dat betekent dat het koeler blijft in de huizen en de buurt. Op de blauw-groene daken kunnen ook meer verschillende soorten planten groeien: goed voor de biodiversiteit.
Het wordt een 'slim dak'' genoemd omdat het vol ligt met meetapparatuur. Er zijn 12 meetbare variabelen en 51 sensoren en een infrarood camera, IR-oppervlaktetemperatuur, bodemvochtmeter, zonlicht reflectie en lysimeters voor de verdamping. Bovenop gebouw 002 van het voormalig Marineterrein in Amsterdam wordt de komende twee jaar wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het koelend effect van verdamping. Via sensoren houden de onderzoekers de waterhuishouding en beplanting in de gaten. De verdamping wordt gemeten met een weegsysteem dat is ingebouwd in het dak. De slimme daken worden in een netwerk met elkaar verbonden. Daardoor ontstaat een nieuw soort watermanagement op wijk en gebouw niveau. Het slimme daken project is een samenwerking tussen de gemeente Amsterdam, Waternet, Polderdak, Rooftop Revolution, HvA, VU, Stadgenoot, Ymere, De Key en Consolidated.